20 Nisan 2010 Salı

MARDİN...Mezopotamya'nın Bereketi

Çok uzun zamandır görmek istediğim yerlerden biriydi Mardin.
Sayfalarımda bir kaç kere yazmışımdır.Bazı şeylere ne kadar geç kaldığımı anlatıyor yaşam bana bu sıra.

Yol Arkadaşım Sevgili Aylin'le düştük Mardin yollarına...

http://picasaweb.google.com/100438483828405362441/MardinDinlerinVeDillerinYasam1618Nisan#

Mardin'i anlatmak ne sayfalara, ne de resimlere sığar inanın.

Görmek...mutlaka görmek lazım.
Dinler ve dillerin bu kadar kaynaştığı, insan olmanın, hürmetin, misafirperverliğin bu kadar doğal ve içten olduğu, sizi alıp tarihin en başlangıçlarına yolculuk yaptırabilen, bereketiyle lezzetlerinin doyumsuz tadına ulaşabildiğiniz, döndüğünüzde de büyüsünden bir süre kurtulamayacağınız bir yer Mardin.

Bu büyüyü tam manası ile yaşayabilmek, hissedebilmek ve en alasından bilgilenebilmek için en önemlisi bir rehberle gezmek gerekiyor.Bir çok çocuk rehber var Mardin'de. Yanınıza yaklaşarak gezdirmek istediklerini, yardımcı olacaklarını söylüyorlar.Fakat biz çok şanslıydık!

Sevgili Sermin'in çok yakın tanıdığı yine Mardin'li bir aile'nin oğlu Rezzak bey sayesinde bize rehberlik eden Ekrem Bey'e ulaştık.

Ekrem Bekim bey tam Mardin'li bir beyefendi. Dolu dolu bir insan.Asıl mesleği değil rehberlik. Çarşı'da parfümeri dükkanı olan bir kişi aslında. Ama bu konuda yardımcı olmayı ve insanlara bilgisini aktarmayı sevecek kadar yüksek gönüllü bir adam. Bilgisinin dışında, görgüsü, insanlığı ve doyumsuz sohbeti ile bize Mardin'in muhteşemliğini esas hissettiren o oldu. Karşılama anından yolculuğumuzun bitimine kadar yanımızdan hiç ayrılmadan yaşattı bize Mardin'i.
Yolunuz düşerse, bilgili ve emin ellerde olmak isterseniz Ekrem Bekim'i bulun. Nasıl mı? 0532 797 44 38 veya 0536 580 56 90

Benim adımı verin.Yardımını, ve bilgisini esirgemeyecektir.


Mardin'in içine mutlaka bir tam gün ayırmanız lazım. Sabancı muazzam bir müze yapmış.İlk orayı gezin ve Mardin'i, yaşamını, insanını, ürettiklerini gördükten, anladıktan sonra başlayın şehri gezmeye.
Deyrul Zafaran Manastırı, Tarihi PTT Binası, Mardin Müzesi, Kırklar kilisesi, Kasımiye Medresesi, Ulu Camii, Zinciriye Medrese, Mardin Tarihi Çarşı mutlaka görülmesi gereken yerler.Sokak aralarından yürüyün...büyüleneceksiniz.

Şehrin dışında görülecek yerler için ise en az iki gün zaman ayırın;

Midyat, Midyat Tarihi Çarşı (özellikle telkariler için) ,Hasankeyf (muhteşem bir yer), Dara Harabeleri, Su Sarnıçları, Mor Gabriel Manastırı (Mor Süryanilerde ''Aziz'' demek), Mor Abraham Manastırı,Beyaz Su (Nusaybin Yolunda)

Ayrıca gitmek için Nisan'dan, Haziran Ayı ortalarına kadar olan zamanı seçin.Hem hava'nın çok sıcak olmaması, hem de bereketli bahar dönemi Mardin için. Haziran Kiraz ve Kiraz Festivali zamanı.

Bu sene 4-7 Haziran tarihlerinde Mardin'de Sanat Bienali var.
http://www.mimdap.org/w/?p=26573 bu linkten bilgilenebilirsiniz.

Biz yemeğimizi ilk gece, daha önce Ekrem bey sayesinde rezervasyon yaptırdığımız Cerciş Murat Sofrası'nda yedik.Geleneksel sunumlarla yapılan servis çok hoştu.Bir başka günde Han diye bir yerde yedik ve orda da Mardin yemeklerini denedik.
Kaburga Dolması, Sembusek (kapalı Lahmacun), Kıbbe, Mardin Kebabı, Etli Ekmek, İçli Köfte yemeden, Süryani ev Şarabı içmeden dönülmez Mardin'den.Sadık Künefe'den de Sütlü Kadayıf! yiyin sevdiklerinize de mutlaka götürün dönerken.Çok lezzetli.


Kabak çekirdeği, leblebi, çay, sabun gibi şeyleri hediyelik olarak düşünebilirsiniz.

Biz Tatlı Dede Konağı'nda kaldık seyahatimiz süresince. Tarihi Artuklu Oteli, Midyat'taki Kasrı Nehroz, Zinciriye Oteli kalınabilecek, tarihini yaşayabileceğiniz mekanlar.

www.tatlidede.com.tr
www.artuklu.com
www.zinciriye.com
www.hotelnehroz.com

Mutlaka Bakır ve Telkari alın Mardin'den.İnanılmaz işçilikleri var.
Bakır için, ''Şahmeran Dünyası'' dükkanını tavsiye ederim. 1.Cad.Sıhhı Emir Hamamı Karşısı.No: 178/A (Hem İşçiliğini yapan, hem de dükkanın sahibi Yusuf'la da tanışın.Mardin'li bu genç adamın efendiliğine hayran kaldım.)
http://www.mardinbakircisi.azbuz.com/

Mardin'de Telkari alabileceğiniz adres;
Varlık Silver
Kebapçı Rıda Karşısı. No: 308

Her iki dükkanda aynı cadde üzerinde.

Kadın Emeği'nin iş ortağı Nahıl'ın da bir dükkanı var bu caddede.Mardin'li Kadınların el emeğini değerlendirerek, onların yaptığı sabun, kilim, dokuma, keçe eşyaları satıyorlar.Hediyelik için çok güzel şeyler bulabilirsiniz.

Dedim ya...anlatmakla bitmez bu güzelim ''Dinlerin ve Dillerin buluştuğu Mekan''
Mutlaka gidin, görün derim. Yanınızda da iyi bir yol arkadaşınız olsun. Sevgili Aylin gibi.

Not: Linkteki Fotografların bir çoğu Aylin'e ait. Ve gezdiğimiz yerlerin adları adresleri onun notları sayesinde buraya aktarıldı. Teşekkür ederim dostum...

Gülbin Tatlıağız

11 yorum:

  1. Yazınızdan keyifli bir gezi olduğu belli oluyor. Bende çok görmek isterim Mardini. Kiraz zamanı ne güzel oluyordur. Ne yazıkki çocuk olunca her zaman, istediğiniz her yere gidemiyorsunuz. Allahtan benim gibi gezmeyi çok seven bir oğlum var. Biz şimdilik yakınları geziyoruz.
    Gezi anılarını yazan blogcu arkadaşları takip ederek gezmiş gibi oluyorum bende.Daha çok gezin,daha çok yazın lütfen...

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten çok güzel bir geziydi.Oğlunuz daha büyüyünce gider,görürsünüz dilerim.Genelde bu blogda başlarken gezi yazmayı pek düşünmemitim ama böyle güzel yerleri görünce paylaşmadan edemiyor insan.Teşekkür ederim:)

    YanıtlaSil
  3. Merhaba..
    Farklı dil ve dinlerin bir arada yaşadığı MARDİN mezopotamyanın kalbi ..hoş bir gezi olduğu belli , paylaşım için çok tşk ediyorum ..
    En kısa zamanda munzur gezisine çıkmanı tavsiye ediyorum Gülbin :)sevgiler ..

    YanıtlaSil
  4. Sırada o var inan.Çok istiyorum.İnşallah kısmet olur.Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. doğru söyle, kaç kilo aldın?

    :)

    YanıtlaSil
  6. eh... makul :)

    YanıtlaSil
  7. şarap,tatlılar,içli köfteler ve daha neler neler:)) evet evet makul bence de.:))

    YanıtlaSil
  8. Hep görmek isterdim ama şimdi daha çok merak ettim.

    YanıtlaSil
  9. ayy çok kıskandım senii ben mardinliyim ama önce okul sonra iş derken bir gidemedim oralara :(

    YanıtlaSil
  10. Hem Mardinli olup, hem de gitmemek...En kısa zamanda gitmelisin cemre...Çok Ayıp :)

    YanıtlaSil