16 Mart 2010 Salı

27 Mart Dünya Tiyatrolar Günü

Hayatı tanımlarken büyük, büyük konuşmayı severiz, ''dünyada ki rolümüzü oynayıp, gideceğiz işte!'' ler, ''hayat bir sahne biz de onun oyuncularıyız'', ''benim üstüme biçilen rol bu'' demeler.Yaşamımızın ortasına, anlamına oturtmuşuzdur sahneyi, üstümüze giymişizdir rollerimizi.


Bunları benimseye,benimseye çağımızın getirdikleriyle fena rol de kesmeyiz hani.


Özelimizde, iş hayatımızda, günlük yaşamımızda kendimizi ortaya koymaktan çekinirken, maskelerimizin arkasına saklanmayı da öğretmiştir hayat bize.

Bunlar kişilerin kendi oyunları, kendi sahneleri.Başarı ve başarısızlıkları da kişisel.


Bir de bu dünyanın bilinmeyen zamanlarından gelen,eğlenmek,renklenmek için yaşama yaratılan sanat eseridir gerçek anlamında tiyatro.Sanatçı'lardır oyuncuları, kurucuları.


1948 de kurulan Uluslararası Tiyatro Enstitüsü, 1961 yılında aldığı kararla, 27 Mart'ı Dünya Tiyatrolar Günü ilan etmiştir.Üye ülkelerde Tiyatro Bayramı olarak kutlanır 27 Mart.
Her ülkenin Sanat ve Tiyatro adamlarınca sahnelerde bildiriler okunur, ücretsiz oyunlar sahnelenir.

Türkiye'de bu konudaki ilk Ulusal Bildiri, yaşamını tiyatro'ya adamış Muhsin Ertuğrul, tarafından okunmuş.

Bu yıl da bir çok oyun ve gösteriyle ülkenin dört bir yanında kutlanacak ve tüm gösteriler ücretsiz olacaktır.Belki de...parasızlık, vakitsizlik bahaneleriyle uzak kaldığımız bu muhteşem sanat'ın renkleriyle bir gün olsun boyanalım...derim.

Etkinlikleri aşağıdaki linkte görebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder