31 Mart 2010 Çarşamba

İstanbul Haritaları (1442-1922)

Ocak Ayı'nda ilk gördüğüm de sahip olmak istemistim. Değer diye düşünmeme rağmen fiyatı bütçemi aşıyordu.Dün idefix den bir maille karşıma çıktı tekrar ve ciddi bir indirim yapılmıştı.Siparişimi hemen verdim ve bugün elimde oldu.

Nasıl şık bir sunum, nasıl güzel bir baskı. Önce dokunuyorsunuz, sonra koklaya koklaya başlıyorsunuz sayfa sayfa açmaya...

Kitabın ön cilt kapağında ki haritanın aynısı, içine konulan siyah kutunun ön yüzeyine ortalanmış. Kutunun kapağını açtığınız da, 400mm X 300mm ebatlarında muhteşem bir kitapla karşılaşıyorsunuz.

Cilt önlü arkalı bir bütünlükle kumaş gibi bir dokuya sahip.Üzerine basılmış harita yer yer yaldız baskılı. Kapağını daha kaldırmadan dokusuna hayran kalıyorsunuz.


İlk sayfa da karşılaştığınız söz içinizi o kadar ısıtıyor ki...

'' Diğer bütün kentler ölümlüdür, ama Costantinopoleos, sanırım insan var oldukça yaşayacaktır.'' (Petrus Gyllius)


Kitabın Yazarı : Ayşe Yetişkin Kubilay

Denizler Kitabevi'nden çıkmış. Ocak 2010 basıldı, ama bendeki baskı Mart 2010
Ağaoğlu Şirketler Grubu sponsor olmuş.

Önsözü Prof. Dr. İlber Ortaylı yazmış.



Eski bir İstanbul'lu olan Nick Adjemoğlu'nun 100 farklı ve nadide 1422-1922 yılları arasında ki İstanbul Haritaları'ndan oluşan, kolleksiyonundan özenle yararlanılarak oluşturulmuş.
Hem haritaları,haritanın tarihini, hem de İstanbul'u dolaşıyorsunuz.

Yaklaşık olarak 18.yüzyılda Paris'te bakır baskı tekniğiyle basılmış, aslında haritadan ziyade şehrin panoramik bir görünümünün çiziminin bulunduğu, 95.sayfada şöyle bir ifade var.16.yy.da Phillippe du Fresne Canaye'nin yazdığı;

'' Burada o kadar çok bahçe ve servi ağacı vardı ki bakınca bir şehirdençok bol yapraklı bir orman içindeki çoban kulübelerini görür gibi oluyorduk.''

Paylaşmak istedim...

Gülbin Tatlıağız

2 yorum:

  1. Çok severim böyle yeni alınan kitabın kokusunu içime çekip sayfalarını karıştırmayı sonrada herşeyi unutup içine gömülüp okumayı. Paylaşımınız için teşekkürler.İzmirden sevgiler.

    YanıtlaSil
  2. Yorumunuz için brn teşekkür ederim.Sevgiler

    YanıtlaSil