14 Mart 2010 Pazar

Çikolata Yolculuğu


Geçtiğimiz Şubat ayının sonlarına doğru,bir hobi kulübünün düzenlediği Çikolata Yapım Atölyesi'ne katıldık.

Baş kahramanlarının Arın (Aylin'in oğlu) ve Derin (Sermin'in yeğeni) olduğu :)
6 yaşındalar daha...Ama işlerini inanılmaz ciddiye alarak çalıştılar...notlar tuttular.
Onlar sayesinde biz de çok keyifli,kahkahalarla daha da lezzetlenen çikolatalar yaptık.


Çikolata yapımı deyince öyle zorlu bir çalışma zannetmeyin.

Ustanın söylediğine göre kakao ile çeşitli işemlere tabi tutularak yapılan çikolatayı burda yapmamız mümkün değilmiş.

Biz sadece eriterek, içine malzemeler koyarak ve kalıplara dökerek yaptık.

Çeşitli marketlerde bitter,sütlü veya beyaz satılan kalıp çikolatayı alıyorsunuz...bıçakla ince ince kesip,metal bir kabın içine koyuyorsunuz.Bir yandan ocak da bir tencere içinde kaynattığınız suyun içine koyuyorsunuz kabı.İçine su girmemesine özenerek suyun sağladığı ısı ile eritmeye başlıyorsunuz çikolatayı.(Benmari)

45 derece de eridikten sonra, 29 derceye kadar ılımasını bekliyorsunuz.Bu dereceler için digital derece kullandık biz atölye de.


Yağlı kağıt veya milaj kağıdı kullanarak yaptığınız külahlara döküyorsunuz bir miktar... isterseniz birbirleriyle renklendirerek,(beyaz,bitter,sütlü) çeşitli şekillerde ki kalıplara döküp, soğumaya bırakıyorsunuz.


Bir başka yöntem de;
erimiş çikolatanın içine krema ve tercihinize göre fındık, fıstık,krokan gibi malzemeler koyarak soğumaya bırakıyorsunuz.

Ölçüsü : 1 kilo çikolataya 350 gr.krema
(Arın'ın 6 yaşında olmasına rağmen özenle tuttuğu notlardan alınmıştır.)

Ilıma derecesine gelen çikolatayı pudra şekeri ile yuvarlayarak,parçalar koparıp elinizde küçük toplar haline getiriyorsunuz.Bunların üzerlerini de tercihinize göre süsleyebilirsiniz.

Bizim yolculuğumuz,çok keyifli ama bu kadar kısaydı...

1 yorum:

  1. harikaa bende çok merak ediyordum. banada fikir verdinizz teşekkürlerr

    YanıtlaSil