21 Mart 2010 Pazar

Emek Sineması'nın Belirsiz Geleceği!

Cumartesi sabah yola çıkarken, sevgili Sevgim'in telefonuyla daha önce de burada paylaşmayı düşündüğüm bu konuyu ayağımın tozuyla yazmak için oturdum.

29.İstanbul Film Festivali'nin programının açıklanması, bir sinemanın daha, üstelik 85 yıllık Emek Sineması'nın da tarih yapraklarının arasında kalacağı gerçeğiyle karşı karşıya getirdi sinema severleri,İstanbul tutkunlarını.


2009 Aralık ayından beri, Tarihi Emek Sineması'nın yıkılıp yerine alışveriş merkezi yapılacağı söylentileri dolaşıyordu zaten.Festival filmlerinin gösterimlerinde yer almayışı, bir belirsizliğin söz konusu olduğunu, bu söylentiler de bir gerçek payı olabileceğini göstermiş oldu.


Mimarlar Odası sinemanın yıkılacağını iddia ederek, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun onayladığı, sinemanın yıkılmasını öngören bu projeye dava açmış 12 Mart'ta.


Kültür ve Turizm Bakanlığı, kurulun 5 Mart'ta toplanıp Emek Sineması ile ilgili bir projeyi görüştüğünü ama onaylanan restarasyon ve uygulama bölümlerini henüz görmediğini açıklamış.

Mimarlar Odasının Avukatı ise onaylanan bu proje de yıkım kararının da olduğunu söylüyor.

Sonuç olarak bu haberlerin çıktığı linkleri yazımın sonun da bulabilirsiniz ama biz sinema ve İstanbul severler olarak, tarihimizden, gençliğimizden, anılarımızdan bir parçayı daha kaybediyoruz .

Bunun için neler yapabiliriz onu düşünmemiz ve harekete geçmemiz...geçirmemiz gerekiyor.
Ben kendi adıma pazartesi günü, çalıştığım işyerinde ve çevremdeki insanlarla bir imza kampanyası başlatmayı hedefim haline getirdim.Siz de imza veya başka üretebileceğiniz kampanyalarla yıkılmasına engel olmaya çalışın derim...

Tarihi sinemalarımızın, mekanlarımızın, yaşanmışlıklarımızın, anılarımızın elimizden gitmesine izin vermeyelim...

www.mimarlarodasi.org.tr/index.cfm?sayfa=Belge&Sub=detail&RecID=2423

www.ekotrent.com/haber/20091225//85-yillik-tarih-yikiliyor.php
www.on5yirmi5.com/genc/content/aspx?c=15834

1 yorum:

  1. Tesekkurler Gulbincim... Ptesi baslatacagin imza kampanyasina ilk katilan ben olucam..
    Ve umarim herkes bu konuda gerekli hassasiyeti gosterir ki, Emek sinemasi, yani gencligimizin bir parcasi, yok olup gitmez..

    Sevgim

    YanıtlaSil